tisdag 28 december 2010

Fejk, substitut och wannabe

Jag har återigen påmints om att fejk och substitut normaliserar konsumtion av orginial. När jag äter (eller för ofta ser) köttsubstitut som ser ut som djurlik gör att det känns mer "naturligt" att äta lik. När jag äter godisliknande snacks, dvs snacks som är småsött men inte innehåller raffinerat socker eller andra alltför skadliga ingredienser, ökar mitt sug efter konventionellt godis. Fuskpäls gör att jag reagerar mindre på djurpäls på människa. S.k. feministisk, kravmärkt eller jämställd porr gör först vaniljporr, sedan rent sadistisk porr och barnpornografi normaliserat.

Tur för mig att jag inte konsumerar "feministisk porr", däremot händer det att jag konsumerar fejkkött och ännu oftare wannabegodis. Listan över fejk som normaliserar kan säkert göras mycket längre men just nu kan jag inte komma på så mycket mer. (eller så vill jag helt enkelt inte vill låtsas om faktum vad jag normaliserar). En del saker kanske också är bra. En låtsasanställning (typ du får betalt när du har kunder men du har inga som helst garantier för lön) gör att jag höjer kravet på en riktig anställning.

Jag försöker komma på var gränsen går. Och när något är en kopia. Tex mandelmjölk kan jag se som en kopia till komjölk men jag kan också välja att se det som en egen produkt som skulle finnas oavsett att det var kutym att dia kor. Sojaböns/seitanjulskinka däremot känns lite väl mycket som en efterapning men hur är det med råkex, är det bara en kopia av konventionellt bröd?

Och var går got damn it gränsen för porr? Fejksamlag i filmer ligger lite för nära gränsen för mig ("frigid sexmotståndare" som jag är). När blir prostitution till prostitution? När en person låter sig/tvingas försörjas av sin sambo? Har dom där jävla sexradikalerna rätt när de säger att äktenskap bara är en annan form av prostitution? Ganska konstigt argument med tanke på att samma personer säger att prostitution inte är något dåligt i sig.

Som vanligt är jag hungrig (jag har normaliserat ett icke-ätande) och drömmer mig tillbaka till Raw 42 även om det inte kommer i närheten av Kiviks lilla råa. Där blev det både rågodis och zuchinipasta. Jag vill verkligen ha en spiralizer/mandolin men tänk om det skapar ett större sug efter durumvetespaghetti?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar